een inkijk in onze gerenoveerde woningen

30 september 2021
Image

Een stand van zaken

De afgelopen maanden renoveerde Wonen Regio Kortrijk niet minder dan 22 huurwoningen op Nieuw Kortrijk. Het werden heel grondige renovaties. Alle huizen werden volledig gestript, enkel het dragend metselwerk, draagvloeren en dakgebintes werden behouden.

Ook de bestaande regenwaterputten werden (na nazicht en opkuis) behouden.

In ongeveer de helft van de woningen was de houten trap nog in goede staat en werd hij na herstel behouden.
Na deze grondige renovatie-operatie zijn zijn alle woningen momenteel verhuurklaar per 1 oktober 2021, dit op vier woningen na. Al deze woningen werden intussen toegewezen aan huurders, vaak mensen die vroeger al op Nieuw Kortrijk woonden. Bepaalde bewoners keren zelfs terug naar exact dezelfde woning als voorheen.

Bij de resterende vier woningen ondervindt de aannemer jammer genoeg leveringsproblemen. Het gaat hierbij onder meer over vloerstenen of metalen omheiningen. Als alles verloopt zoals het hoort, zullen die vier woningen (in de Beukenlaan, Acacialaan en Olmenlaan) verhuurklaar zijn tegen 1 november 2021.

Diezelfde leveringsproblemen hebben er ook voor gezorgd dat bepaalde buitenaanleg nog niet kon afgewerkt worden. Uiteindelijk zijn nu heel wat materialen binnen gekomen. We hopen de komende weken dan ook bijvoorbeeld een deel van de buitenterrassen en trottoirs te kunnen finishen.

Even binnen kijken

Uit de bevraging over de blogsites bleek onder meer dat velen onder jullie graag eens kennis zouden maken met de afgewerkte woningen of appartementen op Nieuw Kortrijk. Door de strakke timing en de hoge nood aan sociale huurwoningen konden we jammer genoeg geen kijkdagen organiseren voor de buurt. Aan de hand van deze fotoreportage geven we je wel een digitale inkijk in twee types gerenoveerde woningen.

We nemen je graag mee naar een woning aan de Dokter Snellaertstraat en de Berkenlaan.

Dokter Snellaertstraat

Langs de Dokter Snellaertstraat werden een aantal huurwoningen grondig gerenoveerd. Er werd hierbij voor een gele gevelsteen gekozen die de kleur van de gevelsteen van de buurhuizen benadert.

De woningen beschikken over een ruime woonkamer en een compacte keukenhoek met zicht op de tuin.

Op het einde van de tuin werd een berghok geplaatst. Het gaat om een open bergruimte, dus zonder deur waardoor er ook nooit houtrot kan optreden omdat er heel veel verluchting is. De bergruimte is bereikbaar via een pad dat uitgeeft op de appartementen langs de Dokter Snellaertstraat.

De woning ernaast beschikt niet over een aparte tuinberging. Daar werd beslist om de vroegere garage bij het huis te integreren waardoor daar extra ruimte ontstaat voor het stallen van fietsen of ander materiaal.

Boven in de woning is er een ruime badkamer met twee lavabo’s en een inloopdouche. Afhankelijk van het type woning is er plaats voor twee of drie slaapkamers. De gerenoveerde trap brengt je uiteindelijk naar de zolderverdieping waar er nog 1 extra kamer ingericht is, naast de technische ruimte waar onder meer de zonneboiler is geïnstalleerd.

Opvallend in die extra kamer op de zolderverdieping is de accentmuur waarbij een deel van de oude muur en gebinte behouden werd.

Berkenlaan

Een tweede type woning die we je graag laten zien, zijn de moderne nieuwbouwwoningen met rode gevelsteen zoals we er ook vinden aan de Berkenlaan. 

De woningen beschikken over een ruim terras en een tuintje met opnieuw een open bergruimte.
De leefruimte is er ruim en lichtrijk. In de keuken werd hier en daar met een accentkleur gewerkt.

Wat de woningen vrij bijzonder maakt, is de open traphal met moderne trap. Alle slaapkamers geven uit op deze centrale hal.

Op naar een volgende fase

Met de renovatie van deze huurwoningen zit fase 1 van het project Nieuw Kortrijk erop.Momenteel is de maatschappij bezig met de aanbesteding van fase 2 waarbij er op twee grote braakliggende terreinen enerzijds nog nieuwbouwwoningen en anderzijds nog twee appartementscomplexen voorzien worden.

Een exacte timing hiervoor kunnen we momenteel nog niet meegeven.