terug naar vorige

Ik wil huren: verloop aanvraag


De procedure even voor je uitgeschreven

 

Eens je aanvraagdossier volledig is, schrijven we je in en krijg je een inschrijvingsbewijs met jouw definitieve inschrijvingsnummer.
Hou dit document zeer goed bij.

Wachtlijst

Je komt nu op de wachtlijst terecht.
Waar je wil wonen, de grootte van uw woning en de voorrangsregels bepalen de lengte van de wachtlijst.
Hoelang je moet wachten, kan dus tijdens de wachtperiode veranderen.

Zodra je aan de beurt bent, nodigen we je uit om de woning te gaan bekijken en je dossier op punt te stellen. We sturen je hiervoor een brief. Zorg dus dat we altijd je juiste adres hebben.

Centraal inschrijvingsregister

De Vlaamse overheid wil binnenkort van start gaan met een centraal inschrijvingsregister. Dat betekent concreet dat je je voor Kortrijk en Wevelgem maar op 1 wachtlijst moet inschrijven en dat er vervolgens bekeken wordt welke woning voor jou in aanmerking komt.

Het is echter momenteel nog niet duidelijk wanneer dat centrale inschrijvingsregister er precies komt en hoe alles wettelijk geregeld zal worden.
Daarom blijven we voorlopig verder werken met de 3 bestaande wachtlijsten: die van De Poort, Wonen Regio Kortrijk en De Vlashaard.

Actualisatie

Wij actualiseren de wachtlijsten minstens om de twee jaar in de oneven jaren (2019, 2021, 2023,…). 

Dat wil zeggen dat we elke kandidaat-huurder vragen of hij/zij nog kandidaat wil blijven voor een woning. We sturen daar een brief over.

Gezinsverandering

Zijn er veranderingen binnen je gezin? Laat het ons binnen de maand weten dan passen we je aanvraag aan.

Mijn gezin wordt groter of kleiner

Je krijgt een kind, er komt iemand bij jou wonen of iemand verlaat je gezin? Laat het ons weten. Je komt misschien in aanmerking voor andere woningen, als je gezin groter of kleiner wordt.

Mijn partner en ik gaan uit elkaar

Je hebt samen met je partner één inschrijvingsnummer en je wil niet langer samen ingeschreven blijven of je wil niet langer samen kandidaat zijn. 

Je hebt twee keuzes: 

  • Alleen jij of je partner blijven kandidaat? Dan krijgt die persoon het inschrijvingsnummer. Na een ondertekende verklaring van de andere persoon kunnen we deze schrappen van de wachtlijst.
  • Jullie willen allebei kandidaat blijven. Dan kan slechts één persoon - diegene die aangeduid stond als de toekomstige referentiehuurder (de persoon die de aanvraag heeft gedaan) - het oorspronkelijk inschrijvingsnummer behouden. De andere persoon kan zich opnieuw inschrijven. Hij/zij krijgt een inschrijvingsnummer gevormd door dezelfde inschrijvingsdatum en het volgnummer dat aansluit bij de laatste inschrijving van die dag.

Aanbod

Van zodra je aan de beurt bent op de wachtlijst, nodigen we je uit om de woning te komen bekijken. Dat doen we door jou een brief te sturen. Binnen de vijftien kalenderdagen moet je ons laten weten wat je beslist. Je hebt twee keuzes:

  • Je vindt de woning niet goed en weigert ze. Dit kan je maar één keer doen. Als je weigert dan krijg je ten vroegste drie maanden later een nieuw aanbod. Tenzij je op papier een goede reden zet waarom je weigert. Dan kan het sneller. Weiger je ook het tweede aanbod? Dan word je van de wachtlijst geschrapt.
  • Je bent tevreden met het aanbod en wilt de woning huren.

Vind je de woning goed? Dan volgen nog een aantal belangrijke stappen:

  • We controleren opnieuw of je aan alle voorwaarden voldoet.
  • We berekenen de huurprijs en de waarborg.
  • We maken het huurcontract op. Alle gezinsleden ouder dan 18 jaar moeten het contract ondertekenen.
  • Je betaalt de waarborg of maakt de waarborgregeling in orde. Het OCMW kan je hierbij helpen indien nodig.
  • We spreken af wanneer we de plaatsbeschrijving opmaken en je de sleutel krijgt.