Kapel ter Bede

Image

Afbeelding voorgevel Kapel ter bede

Situering van het project

Halfweg vorige eeuw bouwde SW+, toen nog Goedkope Woning, in Kapel ter Bede een typische volkswijk met kenmerkende gele bakstenen gevels en klassieke deuromlijstingen in rode baksteen, iets typisch voor de destijdse woningen in de regio.

Deze pittoreske wijk heeft een architecturale en stedenbouwkundige waarde als representatief voorbeeld van een naoorlogse volkswijk, dixit Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid.

De woonmaatschappij pakt nu met aandacht voor de erfgoedwaarde de woningen gefaseerd aan. Met Sileghem & Partners en Six als respectievelijk architect en aannemer vernieuwt SW+ nu haar woningen in Kapel ter Bedehof.

Wat?

De werken betreffen een volledige renovatie met een maximaal behoud van de karakteristieke gevels.

In een eerste fase werden 9 woningen aangepakt (in de rij Kapel ter Bedehof 37-46). De aannemer brak de bijgebouwen achter de woningen af en verving ze door een compactere, comfortabele aanbouw voor de keuken en leefruimte. De bestaande gevelbekleding werd volledig gereinigd en hervoegd zodat de wijk de classicistische stijl kon behouden. De daken kregen nieuwe pannen en werden voorzien van isolatie.

In een tweede fase worden de resterende 24 woningen grondig gerenoveerd.

Stand van zaken

De werken voor de tweede fase werden gegund in februari 2024.
In maart-april 2024 wordt er effectief gestart met deze tweede fase.

Project Kapel ter Bede vind je hier:

Met je vragen over project Kapel ter Bede kan je terecht bij: