terug naar vorige

Ik huur: Huurreglement

Goede afspraken maken goede vrienden.
Enkele regels op een rij...


Het onderhoud van je woning

Samen dragen we zorg voor je woning. Dit betekent dat soms jij een herstelling moet uitvoeren of dat wij de eigenaar hiervoor aanspreken. Breng ons altijd op de hoogte. Ook bij twijfels contacteer je ons. 

Onderhoud en kleine herstellingen

Jij moet de woning onderhouden: hou je woning, het terras, de tuin … netjes. 

Ook sta je in voor kleine herstellingen. Zo vervang je zelf gebroken ruiten, kapotte stopcontacten, lampen, schakelaars, … Als je een slecht toestel gebruikte of de woning slecht onderhield, sta je ook in voor de herstellingen. Voorbeelden zijn: verstopte verluchtingsroosters, kapotte dampkap of lavabo, slecht gebruik van de verwarmingsketel, …

Is er iets stuk, en kan je het zelf niet herstellen zoals een gebroken ruit? Verwittig ons dan. Vaak kunnen we zorgen dat die problemen verholpen worden tegen een beperkte kost.

Grote herstellingen

Wij zorgen voor herstellingen die moeten gebeuren door slijtage, ouderdom of overmacht. Wij spreken de eigenaar aan als bijvoorbeeld een raam barst door een onverwachte, hevige hagelbui (overmacht). Ook verborgen gebreken moet de eigenaar herstellen. Als je woning bijvoorbeeld vochtige plekken heeft door een slechte constructie van de afvoerbuizen, dan manen wij de eigenaar aan om dit te herstellen.

Hoe werken we concreet?

We geven twee voorbeelden van wie wat moet herstellen en betalen. 

  • Het tuinonderhoud: jij betaalt voor het onderhoud, maar de eigenaar betaalt voor de aanleg.
  • Jij betaalt voor het onderhoud van je individuele verwarmingsketel. Is er iets kapot, dan spreken wij de eigenaar aan. Tenzij het toestel is kapotgegaan doordat jij het slecht gebruikte of niet liet nakijken zoals dat verplicht is. 

Maak je opzettelijk dingen kapot? Dan betaal je zelf alle kosten. Bovendien vinden we het zeer erg dat je dit doet. We kunnen daarom je huurcontract stopzetten.


Beter een goede buur...

Je buren kies je niet. Ze wonen gewoon naast, boven of onder je. Toch heb je dagelijks met elkaar te maken. Door rekening te houden met elkaar blijft het leuk in jouw buurt.

Enkele tips voor een goed contact:

  • Groet je buren, dat is aangenaam.
  • Maak een praatje, dan weet je wat er leeft.
  • Zorg dat het stil is tussen 22 uur 's avonds en 7 uur 's morgens. Kondig een feestje of mogelijke geluidshinder aan, maar beperk eventuele overlast tot een minimum.
  • Laat geen voorwerpen of afval slingeren in de gang of op de stoep.
  • Help spontaan een handje als je ziet dat je buur het kan gebruiken.